Tavsiye Psikolog

Bebekler Neden Çok Uyur?

3 dakika okuma süresi
Bebekler Neden Çok Uyur?

Kısa ve öz olarak ‘’bebek’’ kavramını insanın en küçük ve gelişmemiş evresi olarak adlandırabiliriz. Bir bebeğin sağlıklı olarak büyüyebilmesi için beslenme ve uyku düzenine fazlasıyla dikkat edilmelidir. Kaldı ki, beslenme ve uyku düzeni bozuk olan bireyler bile günlük hayatta olsun sağlık konusunda olsun fazlasıyla sıkıntı çekmektedir. Bunun yanında düzenli bir uykunun anne çocuk bağını güçlendireceği de unutulmamalıdır.

Bebeğin uyku ile arasındaki bağ tamamen gelişim odaklıdır. Tüm bireyler büyümek ve gelişmek için uykuya muhtaçtır. Bu durum bebeklerde daha fazladır. Yeterli uyuyan ve uykusunu düzenli olarak alan bebekler gün içerisinde kaybettiği enerjiyi toplar, beyin ve vücut fonksiyonları gelişim gösterir. Ayrıca büyüme hormonu bebeklerde gün boyunca salgılanmaktadır. Bu sebepten bebekler yetişkin bireylere göre daha fazla uyurlar. Hatta yenidoğan bebeklerde gece ve gündüz kavramı oluşmadığından neredeyse tüm gün ara ara uyanıp uyuyabilirler.

 

Bebekler Yeterli Uyumazsa Ne Olur?

Yeterli uyku alamayan bebeklerin hormon dengeleri bozulur. Çok fazla acıkır, daha fazla ağlar ve hatta daha inatçı olabilir. Bebek uyuyamadığı için ailesi de uykusunu yeterince alamaz ve böylece problemler zinciri oluşur.

 

Bebekler Ne K adar Uyumalıdır?

Yeni doğan bir bebek günde 16-20 saat uykuya ihtiyaç duyarken 2 aylık bebekler günde 15-16 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bebek büyüdükçe uyku ihtiyacı belli bir yaşa gelinceye kadar azalır. 4 aylık bebekler günde 9-12 saat, 6 aylık bebekler günde 11 saat, 9 aylık bebekler günde 10-11 saat ve 1 yaşındaki bebekler günde 9-10 saat uykuya ihtiyaç duyar.

 

Bazı Bebekler Neden Daha Fazla Uyur?

Bazı bebekler gün içerisinde normalden daha fazla uyurlar. Bunların belirli sebepleri olmakla birlikte en temel iki nedeni büyüme durumunda olması ve diş çıkarıyor olmasıdır. Bunların yanında hasta olması, bademciklerinin ağrıması veya gelişim ağrıları da vardır. Bazı bebekler ise doğuştan inatçıdır, uyumayı sevmez. Uyumayı sevmeyen bebeklere düzenli alışkanlıklar entegre edilirse zaman içerisinde uyumaya başlayacaktır. Ayrıca bu alışkanlıklar bebeklere zamanla entegre edildiği için anne çocuk arasındaki bağ da inanılmaz güzel boyutlara gelecektir. Örneğin, her gece müzik dinleterek uyutmak, uyurken yanında bir oyuncak bulundurmak veya uyuyana kadar onunla konuşmak, gürültü ve ışıktan uzak yerlerde sakince ayakta sallayarak uyutmak gibi seçenekler bulunmaktadır.