Tavsiye Psikolog

Psikolog Nedir?

3 dakika okuma süresi
Psikolog Nedir?
Psikolog nedir? En basit tanımıyla ruh bilimci olarak kabul edilir. Psikologlar bir bireyin ya da bir grubun kendilerine ait sorunları belirlemek için ölçme değerlendirme yaparlar ve bunların sonucunda karşı taraf ya da tarafların psikolojik ihtiyaçlarına göre çözümler bulup bu çözümleri karşılıklı olarak hayata geçirirler. Sadece akla ilk gelen fotoğraftan farklı olarak psikologlar her iş grubunda performans yükseltme ve insanların hayata doğru katılımını sağlamak amacıyla çeşitli sektörlerde de çalışmaktadırlar. Psikolog nedir sorusunun en basit cevaplarından birisi de psikolog olmasını sağlayan gördüğü eğitim ve ek eğitimleri uygulayabilen, desteğe ihtiyaç olan alanda hizmet vererek değerlendirmeler yapıp buna uygun sonuçları çözüm aşamasında kullanabilen kişi olmasıdır. Üniversitenin Psikoloji bölümünden mezun olanlar psikolog olurlar ve bu eğitimden sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapıp yüksek lisans diplomasına sahip olduktan sonra da klinik psikolog olarak görevlerine devam ederler. Normal çalışma ortamında klinik, hastane gibi kurumlarda çalışmalarının yanı sıra bir o kadar da akademik alanda görevlerini icra eden psikologlar da mevcuttur. Psikologlar genel fotoğraftan farklı olarak sadece karşı tarafındaki kişiyi dinleyen ya da sadece onun konuşmasını sağlayan bir kişi olmaktan çok çözüm kısmında da aynı şekilde etkindirler. Bunun haricinde de karşılarında bir danışan olmadan da çalışabilir ve çeşitli konularda araştırma yapabilir ya da toplum davranışları konusunda bilgi toplayabilirler.

Psikologlar hangi yetkinliklere sahiptir?

Psikolog nedir sorusuna başka bir cevap da psikologların bilgi toplama ve analiz yetenekleridir. Psikolog olmanın temellerinden birisi olan bu durum sayesinde sadece kişi ya da bir grupla sınırlı kalmaksızın, toplumdaki bir sorunu oluşmadan ya da daha fazla büyümeden tespit edebilirler ve bu konuya yönelik bir mekanizma geliştirerek toplum davranışlarına yön verebilirler. Ayrıca bağımsız olarak çalışan psikologlar çeşitli önemli mevkilerdeki ya da üst seviye görevlerde yer alan kişilerin hayatlarına doğrudan etkide bulunup daha sağlıklı bir ruh yapısıyla görevlerini en iyi şekilde dış etmenlerden çok daha az etkilenerek, karar verme yetileri zarar görmeden yerine getirmelerini sağlarlar. Özellikle askerler, doktorlar, polisler, öğretmenler ya da avukatlar gibi önemli meslek grupları üzerinde toplu çalışmalar yaparak bu insanların da verimli şekilde çalışmalarına devam etmelerini sağlarlar.

Psikoloğa neden gitmeliyim?

Psikolog nedir sorusunun cevabı netleşti ise neden psikoloğa gidilmesi gerektiği konusunda da bir fikir oluşmuş olacaktır. Genel olarak kişinin yaşadığı travmalar (hastalık, ani kayıp, ölüm, ayrılık, tecavüz vb.), günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar ile baş edememe, alkol, kumar, uyuşturucu gibi bağımlılıklardan kurtulmak adına da psikologlardan destek alınmaktadır. Durumun boyutuna göre klinik psikologlara da yönlendirmeler yapılmaktadır. Günümüzde her insan yaşanılan her olay ve durum karşısında bunlarla başa çıkmak adına zaman zaman kendini yetersiz hissedebilmektedir. Bu nedenle süreç daha da zorlaşmadan mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Tavsiyepsikolog.com.tr adresinden alanında uzman psikologlara anında ulaşın ve randevu oluşturun. Ayrıca incelediğiniz psikoloğun özgeçmişini, branşlarını, adresini ve iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.